Imperial Settlers – Tsivilisatsioon meie jalge ees

pic2000680_md

Autor Ilja

Imperial Settlers  on ühe teise mängu uus väljaanne. Räägin mängust 51st State.

2-4 mängijat.

Keskmine mänguaeg: 30-60 minutit

Mängulooja: Ignacy Trzewiczek

Mehaanikad: Hand Management, Card Drafting, Variable Player Powers

Temaatika: Tsivilisatsiooni ehitamine ja arendamine.

Loomise aasta: 2014

Mis on vahe ? Kui vanem väljaanne räägib postapokalüptilisest maailmast, siis uus on puhtal kujul tsivilisatsiooni ehitamine ja arendamine. Tehtud on see muidugi veidike abstraktsel moel, see pole 4X mäng. Siin sa ei arenda tehnoloogiaid ega avasta maailma. Mäng käib kaartidega, abiks muidugi igasugu väiksed jubinad, aga see ON kaardimäng. Mängukulg on väga lihtne. Alguses toimetame DRAFT mehaanikaga, mis toob meile uusi kaarte kätte. Siis korjame ressurse, mis olid meile ettemääratud, aga ka eelmiste käikude jooksul ehitatud “production” hoonetelt ja diilidelt. Järgneb kõige tegevusrikkam faas, milles saab ehitada, lammutada vastase ehitisi, teha “diile” (põhimõtteliselt tekitad endale lisaproduktsiooni) ja kasutada “Action” kaarte, mis jällegi annavad sulle kas rohkem ressurse või võidupunkte. Viimaks viskame ära kõik selles voorus kulutamata jäänud ressursid, hoiustame neid, mida meil lubatakse ja alustame otsast peale. Ja nii 5 vooru. Võidupunkte saab mängu jooksul ja mängu lõpus ka ehitatud hoonete eest. Kellel kõige rohkem punkte – on võitja !

pic2485891_md

Tundub lihtne eks ? Mitte midagi erilist… Aga esimese asjana tooks välja selle, et mängus on 4 erinevat fraktsiooni (egiptlased, barbarid, roomlased ja jaapanlased), kõigil oma kaardipakk. Ehk siis on kõigil oma asümmeetriline hoonete valik. Siinkohal lähebki põnevaks, sest võidab see, kes kasutab oma unikaalset “decki” kõige optimaalsemalt. Kuna tegemist on tsivilisatsioonimänguga, siis tulevikus saab näha uusi fraktsioone 🙂 Mängureeglid on väga lihtsad, mängukulg jookseb ladusalt. Kaarditekst on lihtne ja arusaadav. Iga mängija teeb voorus hulk tegevusi. Tegevusi tehakse siis ükshaaval: mängija nr.1, siis nr 2, siis nr. 3 ja siis jõuab uuesti nr.1 juurde näiteks.

pic2077709_md

1 voor kestab kuni kõik mängijad on passinud. Nii ei pea mängijad oma käiku liiga kaua ootama ja saavad selle ajaga oma käiku välja mõelda. Interaktsiooni siin mängus on vähe, aga see ainuke viis on vägagi robustne. Nimelt võid “Raze” tokenitega lammutada vastase hooneid saades selle eest teatud ressurse/võidupunkte. Igas voorus saab tugevdada vaid ühe hoone kaitset. Mis muidugi rõõmustab on see, et kuna mängus on üldine hoonetepakk ja oma tsivilisatsiooni põhine pakk, siis lammutada tohib vaid “üldiseid” hooneid. Graafilise poole pealt võib mäng tunduda lapsik, aga tegelikult on väga humoorikas ja kena. Ärge laske karbikaanel ennast petta, Imperial Settlers annab teile palju rohkemat kui esmasmuljel tunduda võib. Ühesõnaga kellele meeldib majandada ressursidega, optimiseerida nende kulutamist saades suuremat kasumit, siis soovitan seda mängu kohe kindlasti 😉 Lihtsate reeglite taga peitub piisavalt sügavust. Mõtlemisainet jätkub ka täiskasvanud mänguritele.

Kes pole veel otsustanud, siis ütlen, et Imperial Settlers on üks 2014 aasta hitte lauamänguturul.

KOMPONENDID:  star_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_whitestar_white 8.0

VÄLIMUS:             star_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_whitestar_white 8.0

MÄNGU KULG:     star_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_whitestar_white 8.0

pic2446019_md

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s