Bruno Cathala – “Töötades uue projekti kallal oled väga entusiastlik. Mõnikord liigagi.”

IMAG0013

Bruno Cathala on prantsuse mängulooja, kes lõi meie Iljaga lemmiku – Cycladese. Essenis tekkis kohe tugev soov selle mehe kätt suruda ja tänada sellise teose eest. Mina isiklikult ei kujuta ette, kuidas on võimalik üleüldse välja mõelda ja nii hästi tasakaalustada üks lauamäng. Eks selle mängu kohta tekkiski suurem soov suhelda. Kahjuks aega härra Cathalal nappis, eks ikka tähtis ja populaarne inimene sellisel messil. Aga paar sõna juttu õnnestus ikka ajada.

Cycladest tegid nad koos Ludovic Maublanc’ga kokku 3 aastat, kusjuures ühe aastaga oli mäng põhimõtteliselt valmis ja 2 aastat läks selle peale, et see lihvida ja tasakaalustada. Ja selle mängu tasakaalustatus oligi meie esimene ja siiamaani kõige suurem vau! emotsioon selle mängu puhul. Bruno leiab, et lauamänge on maailmas juba nii palju, et pole kasu lihtsalt luua veel üks mäng, mis seguneb ja kaob teiste varju, vaid on mõtet luua midagi erilist, et see välja paistaks ja meelde jääks.
Cyclades sündis kahe idee segust. Esimene mõte oli temaatiline: nad tahtsid luua midagi, mis oleks seotud jumalatega mütoloogiast ja antiik Kreeka oli selleks ideaalne. Teine mõte oli mehaaniline: nad tahtsid teha mängu, kus kui sa väga tahad midagi teha, siis sa pead selleks välja palju mängima ja vaeva nägema, aga efekt ei oleks ikka nii võimas, sest see sõltuks sellest kui palju raha sul järgi jääb. Nende kahe idee segu andsid neile Cycladese „nurgakivi“. Ja minu arvates need kirjeldavad seda mängu väga hästi. Võrratult elegantne mäng.
Bruno Cathala on loonud ja olnud kaasautoriks väga paljudele mängudele, nende seas kõike tuntumad ehk on: Cyclades, Five Tribes, Shadows over Chamelot, Mr. Jack, Jamaica, Mission: Red Planet, Dice Town, The Little Prince: Make Me a Planet, Abyss. Avastasin, et tal on veel pisike lõbus kaardimäng, nimeks PRRRT … ehk Kes peeretas? 😀 Päriselt?! Veerandtunnise mängu jooksul on põhimõtteliselt vaja selgeks teha, kes mingis olukorras peeretas. Ja mängukarp ise on musikaalse üllatusega: kaane avades see peeretab! 😀 Võrratu! Mängulooja, kes teeb ilusaid, keerulisi ja elegantseid mänge ei jää võõraks ka lihtsuse võlule ja totrale huumorile. Respect!
Bruno ütles, et mängude loomine on ülim lõbu ja see on rohkem, kui hobi, mis tal hästi välja kukub: see on elustiil (alates aastast 2004 on ta täiskohaga mängulooja). Mängude loomine hoiab vastust tema hirmudele; see lahendab probleemi, mis tal on teistega suhtlemisel (elu sees ei arvaks ära); ja rahuldab vajadust olla armastatud.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s