Colt Express – “Rong see sõitis tšuh-tšuh-tšuh”

pic2031465_md
Autor Ilja

Paljud meist on lapsepõlves unistanud kosmonaudi, politseinikku, tuletõrjuja… ja ka rongijuhi ametist. Nii mõnelgi meist oli lapsepõlves oma miniatuurrong rööbastel.

2-6 mängijat.

Keskmine mänguaeg: 30-60 minutit

Mängulooja: Christophe Raimbault

Mehaanikad: Action / Movement Programming, Hand Management, Memory, Take That, Variable Player Powers

Temaatika: Rongide rüüstamine

Loomise aasta: 2014

Nüüd saab rongisõitu katsetada ka lauamängus…

Valetan !
Colt Express on tegelikult rongi rüüstamise mäng. Oleme teadaolevad bandiidid ja aferistid hüüdnimedega Belle, Ghost, Django, Doc jt.

Colt Express on väga lihtne ja tore mäng. Meie ees on 3D rong, mille vagunites leidub rohkelt raha. Meie ülesanne on mängu lõpuks omada kõige rohkem raha. Nii selgitamegi välja võitja.

Kõlab lihtsalt? Jah, ongi.
Mängukulg on siiski see, mis teeb seda mängu nauditavaks.
Meil kõigil on identne kaardipakk. Tõmbame kätte 6 kaarti ja võime alustada.
Kõik põhineb programmeerimisel, seega meie kaardid on justkui programmid:

1) Liikumine vasakule või paremale 2) Liikumine üles või alla 3) Tulistamine 4) Üles korjamine 5) Rusikaga vehkimine 6) šeriffi liigutamine
Mida see kõik tähendab? Igal raundil on oma raundikaart, mis näitab, mis pidi ja mitu kaarti peame laua keskele välja käima. Alates esimesest mängijast ja liikudes kellaosuti suunas (hiljem ka vastassuunas, oleneb, mida ütleb raundikaart) mängib igaüks ühe kaardi. Mis kõige huvitavam on see, et kaardid mängitakse üksteise peale. Siis mängitakse uusi kaarte, täpselt samamoodi keskele üksteise peale… Kaarte mängitakse nii palju kui käsib raundikaart.

Tehtud? Nüüd tuleb kõige lahedam osa… Kaardid pööratakse ümber ja hakatakse järjest avalikustama. Kaartide järjekord jääb samaks, aga raundikaart võib olla nii kaval, et ta on lasknud mängijatel osad kaardid näoga allapoole mängida.
Kaardid avalikustatakse ja aktiveeritakse. Oletame, et roheline mängis liikumise kaardi ja liikus vasakpoolsesse vagunisse, punane seejärel tulistas ja sai sinisele pihta, sinine korjas üles raha jne jne.

Mis siin siis nii põnevat? Justnimelt need näoga allapoole mängitud kaardid ja mängijate erivõimed.
Kui keegi lööb sind rusikaga, siis sa pillad raha ja lendad kõrvalolevasse vagunisse. Kui sa ei arvestanud sellega, siis võib kogu su programmeerimine nihkesse minna. Oletame, et sa tahtsid raha üles korjata, aga sind löödi rusikaga ja visati kõrvalolevasse vagunisse. Nüüd siis aktiveerub sinu korjamise kaart, aga selles uues vagunis ei ole enam ühtegi raha. Ja niimoodi võib üksteisele päris korralikult käkki keerata.
Mängu erivõimed on ka lahedad: mõni saab valida rohkematest kaartidest, mõni saab tulistades lükata ohvrit järgmisesse vagunisse, mõni saab tulistada läbi katuse, mõni varastada raha teise mängija taskust.
Igatahes põnevust jätkub. Liikumine katusel ja vagunites erineb, nimelt katusel liikumine on kiirem.
Samuti on selles rongis šeriff ja kui sa tema otsa sattud, siis ta tulistab sind ja sa oled sunnitud põgenema katusele, mis võib jällegi kogu su programmeerimise “sinna samma” ajada. Šeriffi saab liigutada kindla kaardiga.

Tulistamisest:
Tulistamine ei tähenda kellegi otsest haavamist või surma. Kui keegi saab sulle pihta, siis annab ta sulle kuulikaardi. See kaart on täiesti mõttetu… mõttetu su käes… Sest kui saad kuulikaardi, siis ta segatakse sinu kaardipaki sisse ja kui sa selle tõmbad, siis on sul automaatselt vähem valikuid. Just sellepärast, et see kaart ei tee muud kui ainult paikneb sinu käes… mängida seda ei saa. Ja mida rohkem sul neid kuulikaarte pakis, seda suurem võimalus tõmmata need kätte ja nutta limiteeritud valiku pärast.

Mängukestvus on ligikaudu 40-60 minutit, mis on üsna hea. Kõik on alati mängu sees, ei pea kellegi järel ootama. Mängureeglid on lihtsad, ladusad. Sobib nii peredele kui ka kogenud mänguritele pakkudes lõõgastuvat kogemust ja rohkelt naeru.

Kellele meeldib suurem kontroll toimuva üle võivad mängida “Eksperdi varianti”, mis on kirjeldatud reegliraamatus.
Mängu hind on ligikaudu 30-35 eurot, oleneb kust osta. Selle raha eest saate rohkelt lusti ja naeru ! 🙂
P.S. See 3D rong on lihtsalt imeline !

Andrese lühiarvamus:
Mäng on väga vahva oma visuaalselt poolelt, kuid seda, et see sobib kogu perele ma küll ei väidaks. Just selle “keeramise” tõttu. Sinu kaasmängija üks kaart võib nurjata kogu sinu salaplaani. Lisaks see, et iga kord käigu alguses tõmmatakse välja uued kaardid. Ma pole proovinud seda “Eksperdi varianti”, millest Ilja mainis, aga selle põhimõte on, et kaarte saab kätte jätta. Olen 100% kindel, et see teeb mängu palju huvitavamaks, taktilisemaks. Seni jääb see minu jaoks “tõmba kaardid, pane need suvalises järjekorras pakki ja vaata, mis “lõbu” tuleb välja. Kahe mängija mänguna see, võib olla, õpetab programeerimist palju rohkem. See on kergeim IF – THEN (Kui – siis) süsteem.

Ülejäänus nõustun Iljaga – ilus, lihtne, nooo… natukene temaatiline ka – röövlid, raha ja rong. Tõeline Western!

KOMPONENDID:  star_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_whitestar_white 8.0

VÄLIMUS:             star_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_whitestar_white 8.0

MÄNGU KULG:     star_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_whitestar_whitestar_white 7.0

pic2285316_md

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s