Forbidden Island – uppuv klassika?

pic646458_md

Autor Boris

2-4 mängijat.

Keskmine mänguaeg: 30-45 minutit

Mängulooja: Matt Leacock

Mehaanikad: Action Point Allowance System, Co-operative Play, Modular Board, Set Collection, Variable Player Powers

Temaatika: Aarete jaht saladuslikul uppuval saarel

Loomise aasta: 2010

Mõne lauamängu puhul on väga oluline mängida seda õigel ajal. Eriti tugevalt kehtib see väide kui võtame arvesse paljusid sissejuhatavaid mänge, mis on otsekui mõeldud olulise eesmärgi jaoks – tutvustada uuematele mängijatele lauamängumaailma mitmekülgset avarust, valikuküllust ja žanrilist mitmekesisust. Kindlasti pärast väga algelisi ja juba lapsepõlves igavaks saanud mänge mõjub selline sobival ajal pakutud mäng võimsa elamusena. Selline suur vaimustus on saanud tavaks kui tuleb juttu mängust Forbidden Island (samuti ka selle järeltulijast Forbidden Desert). Need kaks mängu on saanud juba uuemate sissejuhatavate mängude klassikaks, aga huvitav, kui palju peamurdmist ja põnevust saavad nad pakkuda juba veidi rohkem kogenud mängijale? Selles arvustuses uurime seda küsimust Forbidden Islandi näitel.

pic1589181_md

Loomulikult on selle mängu maine täiesti õigustatud. Juba mängu välised parameetrid annavad aru väga soliidsest autorite lähenemisest oma loomingusse. Tinakarbi võib mugavalt kaasa võtta igale poole, külla ja reisile, võrreldes papist karpidega on see palju kindlam ning ei karda vihma või kriimustusi. Mängpic1300285_mdu insert on üks vähestest, mis tõesti hoiab ilusti kõiki komponente, ja seda ei ole tarvis ära visata. Ja eraldi kiidusõnu väärib loomulikult kunstiline kujundus – fantaasiat arenev, poeetiline ja mõneti ka müstiline, nagu peabki olema üks õige keelatud saar. Erinevate kohtade pildid innustavad mõtlema välja lugusid, mis võiksid seal juhtuda ja paeluvad kõiki mängijaid sõltumata nende mängukogemusest, kuid siiski mängus endas pole eriti olulised. Sama kehtib ka otsitavate aarete kohta, mis on võimsad elementide kujud. Ilus kujundus, kuid ka kõik. Vähem kiidusõnu saavad aga mängijate rollide kaardid, mida kujundati väga lakooniliselt ning kohati tundub, et kaarte ja kohtade ruudukesi ning kujukesi tegid täiesti erinevad kunstnikud täiesti erinevate mängude jaoks. Kuid lõplik tulemus on üsna korralik.

pic1525275_md

Mängutegevus on väga lihtne. Mängijad on seiklushimulised avastajad, kes otsivad muistse tsivilisatsiooni peidetud aardeid. Kahjuks nende viibimine saarel käivitas ohtliku lõksu: iga käiguga hakkab saar vähehaaval merepõhja vajuma ning kui ühe koha kohta tuleb kaks üleujutuse kaarti, siis see lähebki põhja.pic2026253_md Oma käigu ajal võib mängija sooritada piiratud arvu tegevusi, mille hulka kuulub liikumine, aarete kaartide väljamängimine, peagi uputatud kohtade „kuivatamine“ (see kõlab küll imelikult, kas igaühel on siis automaatselt kaasas suur veepump? mängukirjeldus ei anna selleks vastust) ja mõned lisavõimalused, mis sõltuvad mängija valitud rollist. Mõned neist on isegi tasuta. Eesmärgiks on koguda kõiki nelja aaret, mitte uppuda ja jõuda helikopterini, et edukalt oma Indiana Jonesi missiooni täita. Nii lihtne see ongi. Kui mängijad oskavad teineteisega suhelda ning mõtlevad oma käikude üle, siis suurema tõenäosusega saavad nad tublisti hakkama.

Tuleb tunnistada, et koostöömänguna sobib Forbidden Island just neile, kel on veel tegemata Arkham Horrori või Eldritch Horrori vaevurohked vägiteod ja kes ei ole veel saanud surma Robinson Crusoe karmis maailmas. See mäng on ideaalne siis kui see on sinu esimene koostöökogemus mängulaua taga. Või sa õpetad seda oma sõbrale, kes pole üldse kursis mängumaailmas toimuvaga ja keerulisem mäng võib teda ära ehmatada. Päris hästi sobib see ka lastele.

Kogenud mängijate jaoks on Forbidden Island paraku liiga lihtne kogemus. Selles mängus on suhteliselt väike pinge. Jah, kaardipakis on veetõusu kaardid, mis teevad elu raskemaks, kuna iga mängija käigu järel suureneb uputatud alade arv.pic1793173_md Kuid siiski mängijatel on piisavalt aega võtta kätte oma eeldatav pump ning lahendada muresid. Loomulikult mängu proovida ka mõneti keerulisema variandiga, kus veeuputuse kaartide arv on juba algusest peale suur, aga ka selle puhul ei ole väga suurt muret kui laua taga on kogenud ja osavad seiklejad.

pic2429958_md
Veest veidi rohkem põnevust pakub hoopis aarete kaardipakk. Selleks, et leida aaret ülesse, peab olema käes neli vastava pildiga kaardi, kuid käelimiit on võrdlemisi väike ning ebavajalikud kaardid sattuvad kätte ikka ja jälle. Ka seda põnevust ei pruugi jätkuda väga kauaks, seda enam, et pakis on päris palju erinevaid boonuseid.

pic1793172_md

Forbidden Island on väga sõbralik mäng, mis on korralik ja igati loogiline valik algajatele või neile, kes tahavad laiendada mängimispisikut oma sõprade keskel. Selles mõttes kulub ta igati marjaks ära ja tema sissejuhatava mängu staatus on endiselt kõrge, kuigi miks mitte riskida ja pakkuda uustulnukatele midagi keerulisemat? Osavatele mängijatele ta ei paku niisugust ehedat elamust ning pinget ja isegi suuremad veetõusuvõimalused on selles osas väikeseks abiks. Võrreldes paljude teiste koostöömängudega upub Forbidden Island päris kiiresti ära.

plus.sign_.pef_.web_-Sobib väga hästi algajatele mängijatele
-Kiire ja lihtne, reeglid on lihtsalt õpitavad
-Eri võimalustega aardeotsijate rollid
-Kena kujundus

 e05e3ed78d13522613088bbea60d766bf8cf16cd_large-Liiga lihtne staažikate mängijate jaoks
-Ei paku suurt konkurentsi keerulisematele koostöömängudele
-Temaatika ei lange alati mängumehaanikaga kokku

KOMPONENDID:  star_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_whitestar_white 8.0

VÄLIMUS:             star_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_whitestar_whitestar_white 7.0

MÄNGU KULG:     star_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowstar_yellowhalfstar_whitestar_whitestar_white 6.5

pic1255373_md

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s