Bruno Faidutti – mees, kes lõi koolkonna

BrunoFaidutti

Bruno Faidutti on üks esimesi ja tähtsamaid Prantsuse lauamänguloojaid. Niinimetatud Prantuse koolkonna loomise au on omistatud just talle. Peale teda on tulnud paljud teised Prantsuse laumanängudisainerid nagu Antoine Bauza, Bruno Cathala, Serge Laget, Dominique Ehrhard ja Ludovic Maublanc. Kõigi disainerite ühine joon on lauamängud, mis ei ole puhas Ameritrash, ega puhas Euro stiil, vaid nende kahe hübriid. Mängud, mis ühendavad endas Ameritrashi tugeva temaatika ja tihti huumori ning Euromängude lihtsuse ja sügavuse.

Bruno Faidutti on 53-aastane ajaloolane ja sotsioloog. Ja oma pika disaineri karjääri jooksul on ta loonud üle 60 mängu (wow!), neist tuntuimad on Citadels (2000); Mission: Red Planet (2005); Incan Gold (2006); Mascarade (2013); Mystery of the Abbey (1995); Isla Dorada (2010); Red November (2008); Ad Astra (2009); Knightmare Chess (1994) ja Dwarf King (2011). Kuigi ta saaks lubada endale olla elukutseline disainer, sellegi poolest ei kavatse ta loobuda ome õppejõu ametist. Ta vajab suhtlemist erinevate inimestega ja eriti noortega.

pic440071_mdpic636868_mdpic774632_mdpic1762410_mdpic973939_mdpic2082955_mdpic920494_mdpic151268_mdpic897161_mdpic383353

See on kindlasti ka üks põhjuseid, miks ta nii tihti disainib oma mänge teistega koos. See aitab tupikust välja ja see on lihtsalt niivõrd palju sotsiaalsem: rohkem põhjust kirjutada või helistada teistele mänguloojatele. Kui tal on mingi idee ja näeb selles potentsiaali, aga ei suuda ise sellest midagi välja võluda, siis ta helistab mõnele oma disainerist sõbrale. Faidutti ütleb, et ta loob mänge teistega nii tihti, sest ta on lihtsalt laisk ja teistega koos töötamine on nii kergem kui ka efektiivsem.

Toulouse3

Faiduttile ei meeldi puhtal kujul strateegiamängud. Tema arvates on need ette aimatavad: parim mängija võidab. Bruno aga eelistab mängudes rohkem taktikalisi otsusesid. Ja oma mängudesse lisab ta ka parajas koguses kaost. Head mängu kirjeldab ta nii: mäng, milles võitja arvab, et ta võitis, sest ta mängis hästi ja kaotaja tunneb, et ta kaotas, sest tal lihtsalt ei vedanud. Ehk siis oskused ja õnn peavad olema ideaalses tasakaalus.

pic846614_md  pic2567314_md

pic2409732_md

Faidutti üritab luua mängud pigem inimestele ja mitte ainult ajudele. See tähendad, et mängud peavad olema piisavalt etteaimamatud ja kaootilised, et teha võimatuks võidustrateegia loomise. Samal ajal tahab ta, et mängud oleksid piisavalt rasked ja et mängijate otsused mõjutaksid otseselt mängu kulgu ja võidušansse.

Lõppu lisaks ühe huvitava, aga kasutu fakti Brunost. Nimelt Bruno Faidutti on maailma üks suurimaid asjatundjaid ükssarvikute alal. Nimelt kirjutas ta oma ajaloo doktoritöö ükssarvikutest – “Teaduslik arutelu ükssarvikute reaalsusest hiliskeskajast kuni 19. sajandini”.

pic1816486

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s