Mängud Würfeli huviorbiidis ehk kuidas raisata rohkem raha

strip_013_en1

Mõtlesin, et hakkan jälle tegelema arvustustega, aga kuna hetkel on mul vaja tegeleda videodega, siis jätaks tekstarvustused hilisemaks. Küll aga tuli mõte jagada teiega teadmisi. Nimelt räägin lühidalt 20 mängust, mis tulevad välja sel aastal ja pakkuvad mulle ja Alinale huvi. Kuna ma ei ole firma, kes neid mänge välja annab, siis võib juhtuda, et me ei näe neid sel aastal, aga see tõenäosus on väga väike (kui just homme ei panda kõik Hiina tehased kinni).
Mängud on suvalises järjekorras, kuid märgin juurde tähekesi ühest kolmeni:
star_yellowstar_whitestar_white – Alguses proovin ja siis otsustan
star_yellowstar_yellowstar_white – Suure tõenäosusega ostan, aga pole veel kindel, vajan rohkem infot, arvamusi
star_yellowstar_yellowstar_yellow – Kindel ost

P.S. Klikige mängu nime peale, see viib teid otse Boardgamegeek lehele, saate sealt rohkem infot.

P.S.2. Osade mängude kujundus piltidel ei pruugi olla lõplik ehk tegemist võib olla prototüübi kujundusega.

pic2570515_md

1. star_yellowstar_yellowstar_white 504 – see on uus Friedemann Friese mäng (Power Grid, Friday, Fearsome Floors). Temaatika poole pealt see mäng arvatavasti ei hiilga, vajaks rohkem infot. Aga mis on selles mängus unikaalset on see, et reegliraamat koosneb 9 moodulist. Need moodulid on paljudele tuntud mehaanikad nagu: racing, shares, majorities, exploration, pick up & deliver jne.
Igas mängus võib mängija suvaliselt kokku segada 3 erinevat moodulit. Näiteks racing, exploration ja shares. Ja sellest tekib mäng selle kolme mehaanikaga. Mängu nimi tulebki sellest, et on olemas 504 erinevat võimalust kombineerida mooduleid/mehaanikaid. Kõlab väga omapäraselt ja huvitavalt. Kuidas see kõik toimib – ei tea. Mängu hind tuleb päris krõbe, 100$ kanti, aga see-eest peaks karbis olema rohkelt komponente ja mõistagi 504 erinevat mängu 🙂

pic2570532_md

pic2570513_md

—————————————————————————————————————————————————
—————————————————————————————————————————————————

pic2576399_md

2. star_yellowstar_yellowstar_yellow 7 Wonders: Duel – Kõik teavad mängu 7 Wonders ja paljudele see ka meeldib. Mulle isiklikult mitte. Küll aga huvitab mind 7 Wonders: Duel. Mäng toimub läbi kolme ajastu, kus me võtame kaarte mitte üksteise käest, vaid laua keskelt. Samuti võime arendada tehnoloogiaid ja sõjaväge ehk nüüd on mängus mitu võiduvõimalust. Nagu juba nimest aru saada on tegemist 2 mängija mänguga. Huvitavana kõlab ka see aspekt, et mängu alguses jagatakse igale mängijale 4 maailmaimet. Mängu jooksul saab aga ehitada kokku 7 maailmaimet ehk ühel mängijal jääb 1 maailmaime ehitamata. See tekitab rohkem interaktiivsust. Samuti ka sõjaväe arendamine ehk põhimõtteliselt on tegu kahepoolse rajaga. Arendame sõjaväge ja liigutame nuppu vastase poole. Kui täielikult vastase poolele, siis oleme võitnud. Muidu aga on 7 Wonders sarnane ressursidega majandamine.

pic2558122_md

—————————————————————————————————————————————————
—————————————————————————————————————————————————

pic2479679

3. star_yellowstar_whitestar_white Ashes: Rise of the Phoenixborn – Mäng, mis sarnaneb Magic: The Gathering ja teistele selles stiilis mängudele. Mis mind aga köitis on see, et kui Magic’us ostad sa ajapikku aina rohkem kaarte üritades ehitada võimsamat kaardipakki, siis selles uues mängus on sul kõik olemas. Kõik kaardipakid on juba võimsad, saad teha rohkelt asju. Kujundus on imeilus. Selles mängus on ka täringud. Muidu aga on see täringute ja kaartidega võitlus kahele mängijale. Loodan, et see mäng pakub midagi unikaalset ja palju huvitavamat kui Magic, Netrunner jm, mis mulle isiklikult ei istunud.

pic2479690

pic2482740_md

—————————————————————————————————————————————————
—————————————————————————————————————————————————

pic2548223_md

4. star_yellowstar_yellowstar_white Champions of Midgard – Tom Vasel (The Dice Tower) ütles selle kohta, et see on nagu Lords of Waterdeep, aga väga temaatiline ja lahe. Temaatikaks on viikingid. Kujundus on väga lahe, kuigi olen veidike väsinud Fantasy stiilis kujundusest. Põhimõtteliselt kogume ressurse, võitleme, ehitame laevasid jne. Hoian silma peal, sest mulle üldjuhul meeldivad temaatilised Worker Placement mängud.

pic2548222_md

pic2548225_md

—————————————————————————————————————————————————
—————————————————————————————————————————————————

pic2582929_md

5. star_yellowstar_yellowstar_yellow Codenames – Vlaada Chvatili seltskonnamäng? Juba kõlab huvitavalt. Mängijad jagunevad tiimidesse: punased ja sinised. Igast tiimist valitakse üks, kes on nö tiimikapten. Lauale laotatakse 25 sõna. Mõlema tiimi kaptenid teavad, mis sõnad kuuluvad nende tiimile, mis on tühikud ja neist üks sõna on ka “surmav”. Kaptenid üritavad nüüd oma tiimidele anda vihjeid, mis sõnad on nende omad. Seal on kindlad reeglid, mis vihjeid tohib anda… Oli vist üks sõna, üks number. Igatahes see seltskonnamäng kõlab huvitavalt ja kindlasti väärib tähelepanu.

pic2598928_md

—————————————————————————————————————————————————
—————————————————————————————————————————————————

pic2571301_md

6. star_yellowstar_whitestar_white Discoveries – See mäng peaks juba tegelikult väljas olemas või kohe-kohe tuleb. Aga sellegipoolest mainiks seda. Meil on Lewis & Clark, mis on oma iseloomu poolest racing. Nüüd see uus mäng on rohkems seotud avastustega. Tegemist on täringumänguga, kus korraldame ekspeditsioone ja üritame avastada erinevaid maid. Kes avastab kõige rohkem ehk nö kogub kõige rohkem infot on võitnud. Mind köidab selle juures temaatika. Kõik muu on aga küsimärgi all.

pic2547892_md

—————————————————————————————————————————————————
—————————————————————————————————————————————————

pic2515532_md

7. star_yellowstar_yellowstar_yellow New York 1901 – Räägitakse, et tegemist on Ticket to Ride raskusega mänguga. Ehitame erinevaid põlvelõhkujaid ja üritame saada rohkelt punkte. Mind köidab selle juures temaatika, kujundus ja lihtsus. Alguses ehitame pronkshooneid ja lõpuks jõuame kullani. Polegi vaja midagi rohkemat öelda, uurige 🙂

pic2519680_md

pic2544980_md

—————————————————————————————————————————————————
—————————————————————————————————————————————————

pic2520016_md

8. star_yellowstar_yellowstar_yellow Raptor – Cathala on meie lemmik mängulooja ja kui tuleb mäng, kus figureerib tema nimi, siis väärib see automaatselt tähelepanu. Tegemist on Jurassic World sarnase stsenaariumiga, kus teadlased tõid meile sauruseid tagasi. Küll aga läheb kõik nihu nagu alati ja üks emane põgeneb ja muneb. See on 2 mängija mäng, kus üks kontrollib saurust poegadega ja üritab põgeneda loodusesse, teine kontrollib teadlasi, kes üritavad saurused kinni püüda. Temaatika on niivõrd lahe, et tahaks osta! Kohe! Kujundus näeb lahe välja. Mäng kõlab ka lahedalt, sest mängime üksteise vastu ja on assümmeetrilisuse aspekt. Ma usaldan mänguloojaid ja firmat Matagot.

pic2520337_md

pic2520335_md

—————————————————————————————————————————————————
—————————————————————————————————————————————————

pic2530796_md

9. star_yellowstar_yellowstar_yellow Trickerion: Legends of Illusion – See mäng võlub nii oma temaatikaga kui ka kujundusega. Me oleme illusionistid, kellel on väga erinevad stiilid. Mehaanikate poolest on see Worker Placement mäng, aga kogu mänguprotsess kõlab väga mahlakalt. Me üritame välja panna kõige ägedama ja võimsama etenduse. Selleks palkame abilisi, mõtleme välja erinevaid trikke ja illusioone. Kõik selleks, et saada endale Trickerioni kivi, mis annab legendide kohaselt omanikule erivõimeid 🙂 See mäng lihtsalt näeb nii hea välja ja kõlab ka superhästi, et ei saa ostmata jätta!

pic2396509_md

pic2462996_md

—————————————————————————————————————————————————
—————————————————————————————————————————————————

viceroy1

10. star_yellowstar_yellowstar_yellow Viceroy – See mäng tuli Venemaalt ja tegelikult ma natuke trikitan siin, sest esimesed koopiad müüdi juba 2014. aasta Essenis. Aga ametlikult on inglise keelne väljaanne 2015. aasta oma. See mäng jõuab kohe-kohe erinevatesse poodidesse. Tegemist on suhteliselt abstraktse euromänguga, kus kujundus ja temaatika on võetud kuulsast vene mängust Berserk. Mehaaniliselt kõlab mäng aga väga huvitavalt. Me soetame kaarte, mis annavad meile boonuseid. Kaartidest ehitame enda ette püramiidi ja olenevalt siis kuhu kaart ehitada tuleb ka vastav boonus. Kõrgemale ehitades on boonused paremad. Samuti on mängus panustamise aspekt. Mängus on nelja värvi kristallid ja igas panustamise voorus vastab igale värvile mingi kaart. Korraldatakse oksjon, kus mängijad panevad salaja omal valikul värvilise kristalli rusikasse, avaldavad ja kui nad on ainukesed, kes seda värvi esindab, siis saavad selle värviga seonduvat kaarti. Kui on mängijate vahel viik, siis panustatakse uuesti VÕI lepitakse kokku. Justnimelt üks lahe aspekt on see, et saab teha läbirääkimisi, et mitte raisata mõttetult kristalle, mida on niigi vähe. Mängus on põhimõtteliselt Set Collection mehaanika ja sa üritad skoorida rohkelt punkte.

viceroy3

viceroy2

—————————————————————————————————————————————————
—————————————————————————————————————————————————

Marenostrum1

11. star_yellowstar_yellowstar_yellow Mare Nostrum: Empires – See mäng võib olla vana, peaasi, et oleks lõbus. Mäng näeb nii hea välja ja kõlab ka huvitavalt. See ei ole 4X, ei ole ka tsivilisatsioonimäng. Siin mängus on erinevad impeeriumid, kes võitlevad ülemvõimu pärast. Siin mängus on rohkelt ressursidega majandamist, maailmaimesid, kangelasi ja ka piisavas koguses sõdimist. Küll aga on selles mängus mitu erinevat võiduteed, kes mis strateegia loob on tema enda valik. Algselt tundus mulle, et tegemist on sõjamänguga, aga mida rohkem süvenesin, seda rohkem mõistsin, et tegemist on mitmekülgse mänguga, mis võib sobida meie seltskonda ja olla unikaalne meie kollektsioonis. Suureks plussiks on kindlasti see, et mäng näeb väga hea välja ja läbi Kickstarteri saame tasuta lisa, kus üks moodulitest lubab mängida kahekesi.

Marenostrum2

Marenostrum4

Marenostrum3

—————————————————————————————————————————————————
—————————————————————————————————————————————————

favor1

12. star_yellowstar_yellowstar_yellow Favor of the Pharaoh – Täringumäng, kus üritame saada erinevaid täringukombinatsioone. Jah, selles mängus on õnne, aga täringuid saab manipuleerida. Tegemist on To Court The Kings uue versiooniga. Näeb hea välja, arvatavasti pole pikk mänguaeg ja rohkelt täringuid: mida veel tahta 😛 . Mind võlub veel see, et täringute abil soetame endale uusi täringuid ja võimeid. Igas mängus kasutatakse vaid osasid nendest, mis tähendab seda, et korduvmängitavus sellel on väga kõrge.

favor2

favor3

—————————————————————————————————————————————————
—————————————————————————————————————————————————

mottai1

13. star_yellowstar_yellowstar_yellow Mottainai – Selle “esiisa” on Glory to Rome. Küllap aga on mängu kujundus siinkohal omapärane, stiilne ja minu meelest lahe. Tegemist on siis kaardimänguga, kus igat kaarti saab kasutada mitmel erineval moel. Oleme mungad templis, kes üritavad korjata materjale ja müüa neid külastajatele. Mäng on odav, näeb omapärane välja. Carl Chudyk teeb oma tööd hästi ja me usaldame teda. Mis mind kõige rohkem köidab on see, et peaks töötama väga hästi kahekesi ja kolmekesi.

mottai2

—————————————————————————————————————————————————
—————————————————————————————————————————————————

pic2487123_md

14. star_yellowstar_yellowstar_yellow T.I.M.E Stories – Seiklusmäng, mida annab välja Space Cowboys (Splendor, Elysium). Firma on väärt usaldamist. mäng ise kõlab väga lahedalt. Oleme agendid, keda saadetakse erinevatesse ajastutesse, et parandada vigu ja peletada kurjust. Üks stsenaarium kestab päris mitu tundi ja seega mängitakse seda mitmeosaliselt. Kogu see temaatika, kujundus ja seiklushimu äratasid minus huvi selle mängu vastu juba siis, kui kuulsin sellest aasta tagasi. Ehk on aeg minevikku lennata?

pic2612541_md

pic2612540_md

—————————————————————————————————————————————————
—————————————————————————————————————————————————

pic2486726_md

15. star_yellowstar_yellowstar_yellow Tides of Time – Tegemist on drafting mehaanikaga mänguga. Mikromäng suurte kaartidega. Kujundus kaartidel on võrratu! Mäng on kahele ja kestab kolm raundi. Igale mängijale jagatakse teatud arv kaarte ja igas raundis valid sa käest kaardi ja annad kaardipaki vastasele. Vastane teeb kõike sama. Teil tekib konkreetne informatsioon ja arusaam, mis kaarte keegi kogub. Kaartidel on skoorimise tingimused ja mastid. Kõlab väga lihtsalt, aga on juba saavutanud populaarsust, sest nii mõnigi ameeriklane on saanud seda proovida. Mulle isiklikult meeldib kujundus, arvatavasti kiire mängukulg, idee ja suured kaardid.

pic2578728_lg

—————————————————————————————————————————————————
—————————————————————————————————————————————————

pic2611517_md

16. star_yellowstar_yellowstar_white Tail Feathers – See peaks põhimõtteliselt olema miniatuurmäng, kus me võitleme üksteisega lindude peal. Rotid ja hiired. Kuna Mice and Mystics on üks meie lemmikmänge ja Tail Feathers sündmustik toimub samas universumis, siis ei saa see mäng jääda tähelepanuta. Oleme näinud miniatuure, mis on imeilusad. Mängulooja on isiklikult öelnud, et saab kasutada miniatuure ka Mice and Mystics mängust, kombineerida. Kuidas mängukulg konkreetselt toimub: seda veel ei tea. Aga sellegipoolest on huvi väga suur.

pic2609656

—————————————————————————————————————————————————
—————————————————————————————————————————————————

pic2456554_md

17. star_yellowstar_yellowstar_yellow Valley of the Kings: Afterlife – Valley of the Kings on minu TOP10 ja lemmik deck-building mehaanikaga mäng. Lugege sellest mängust SIIT. Afterlife on nii lisa kui ka omaette mäng. Originaali ja Afterlife saab kokku segada, kombineerida. Mäng jääb samaks, aga see lisa (mina ostan seda just selle mõttega) toob uusi kaarte ja võimalikult ka uusi kombinatsioone, komplekte ja lahedaid tegevusi. Kui neid kahte karpi kokku segada saab mängida ka kuuekesi. Mind see küll otseselt ei huvita, mina nii suure rahvaga niivõinaa ei mängiks.

pic2456556_md

—————————————————————————————————————————————————
—————————————————————————————————————————————————

pic2591749_md

18. star_yellowstar_whitestar_white Warehouse 51 – Mängu teema on järgmine: USA on läinud pankrotti ja ainuke viis riiki päästa oli avalikustada aardeid. Neid aardeid tunti siiani kui väljamõeldisi, mütoloogiatest pärit. Aga siin nad on: Thori haamer, Aladdini imelamp, Tarkade Kivi jm. Me võtame enda kanda multimiljonäride rollid, kes üritavad neid artifakte endale soetada. Jama on selles, et võime sattuda võltsi otsa või siis saada needusi. Mind tõmbab kolm asja: see on kaardimäng, mänguloojaks on Bruno Faidutti (Tsitadell, Mystery of the Abbey, Mission: Red Planet) ja temaatika kõlab väga huvitavalt.

—————————————————————————————————————————————————
—————————————————————————————————————————————————

pic2335263_md

19. star_yellowstar_whitestar_white RYU – Ütlen ausalt, see läks mu wishlisti juba ainuüksi kujunduse pärast. Imeilus! Me ehitame imelist kosmoselaeva RYU. Selleks peame käima asukohtades ja korjama ressurse. Ma tahan uurida sellest rohkem, sest ei usu, et teile kõlas see huvitavana, aga loodame parimat.

pic2503700_md

—————————————————————————————————————————————————
—————————————————————————————————————————————————

pic2506676_md

20. star_yellowstar_yellowstar_yellow Survive: Space Attack – Survive: Escape from Atlantis! kuulub peremängude hulka. Oleme õpetanud seda mängu paljudele, kes pole varasemalt lauamängudega kokku puutunud ja kõigile on siiani meeldinud. Meile meeldib see mäng väga ja selles mängus on väga palju käkki keeramist, teisest küljest on mängukulg väga lihtne ja arusaadav. Varsti ilmub välja selle noorem vend: Space Attack. Põhimõte jääb samaks, päästa oma mehikesi. Nüüd on aga temaatikaks kosmos ja tulnukad, mis mind otseselt ei tõmba, aga saab teha erandi, kuna mängukulg peaks olema vägev! Mehaanikate poole pealt on Space Attack põhimõtteliselt sama, mis tema vanem vend, aga nüüd on ta rohkem “mänguri mäng”, sest lisanduvad uued asukohtade erivõimed, laevad. Usun, et tunnetus jääb samaks, aga nüüd on kondi ümber rohkem liha ja miks mitte. Saamegi varieerida neid kahte nagu on ka King of New York ja King of Tokyo puhul.

pic2557455_md
—————————————————————————————————————————————————
—————————————————————————————————————————————————
Tegelikult on neid mänge veel rohkem ja kõik kõlavad huvitavalt, aga see valik on ehk veidike tõsisemalt ette võetav ostude puhul. Kuna Essen on lähenemas (2 kuu pärast, see aeg lendab kiiresti), siis üritan koguda rohkelt infot Essenis ilmuvate mängude kohta ja jagada teiega.

Kiire nimekiri lisadest, mis tulevad/hiljuti välja tulnud (see aasta) ja mis mind isiklikult huvitavad:

1. Castles of Mad King Ludwig: SecretsOktoober 2015

pic2452313_md

pic2452314_md

—————————————————————————————————————————————————
—————————————————————————————————————————————————

2. Colt Express: Horses & StagecoachOktoober 2015

pic2602731_md

—————————————————————————————————————————————————
—————————————————————————————————————————————————

3. Arctic Scavengers: ReconJuuli 2015

pic2431658_md

pic2592547_md

—————————————————————————————————————————————————
—————————————————————————————————————————————————

4. Abyss: KrakenNovember 2015

pic2578979_md

—————————————————————————————————————————————————
—————————————————————————————————————————————————
5. Imperial Settlers: AtlanteansAugust 2015

pic2520742_md

pic2594877_md

—————————————————————————————————————————————————
—————————————————————————————————————————————————
6. Suburbia 5 StarAugust 2015

pic2372570_md

pic2434952_md

—————————————————————————————————————————————————
—————————————————————————————————————————————————
7. Five Tribes: The Artisans of NaqalaAugust 2015

pic2497428_md

—————————————————————————————————————————————————
—————————————————————————————————————————————————

8. The Golden Ages expansion (linki ega pilte hetkel pole)Oktoober 2015

—————————————————————————————————————————————————
—————————————————————————————————————————————————
9. Kemet: Ta-SetiOktoober 2015

pic2571643_md

pic2608649_md

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s