Tutvused mängudega, 1. osa

Hei! Kuidas teil läheb? 🙂

Pole ammu midagi kirjutanud. Mõtlesin, et kirjutaks lühidalt mängudest, mida olen selle suve jooksul esimest korda proovinud. Tuleb kokku 4 osa. Igas osas räägin 6-st mängust. Esimeses osas räägin lihtsamatest, aga ärge muretsege, tõsisemad mängud tulevad ka 😉

pic2286092_tCash ‘n Guns – See mäng sai nüüd lõpuks ometi proovitud ja ütlen kohe, et ma pole vaimustatud. Tegemist on seltskonnamänguga, kus üritame röövsaaki jagada. Üks inimene on pealik, tal on pisike erivõime. Muidu aga on meil kõigil lahedad 3D püssid. Iga käik valime salaja, kas me tulistame või lihtsalt bluffime, et tulistame. Igal mängijal on oma erivõime, mida ta võib kindlal momendil kasutada. Tulistamise käigus võivad osad raundist välja kukkuda ja need, kes jäid alles jagavad saaki. Kel kõige rohkem saaki mängu lõpus on võitja.
Võimalik, et polnud õige seltskond, aga mäng oli vaid paaris kohas naljakas, muidu aga igav. Peab ühe kindla seltskonnaga proovima, siis saan lõplikku otsuse teha.

7/10

pic2532807_md
pic2315951_md

pic2453926_tSpyfall – See mäng haaras meid juba esimesest korrast. Käib väga lihtsalt: igale mängijale jagatakse kaart. Kõik peale ühe kaardi on üks ja sama asukoht, nt. restoran. Ja see üks kaart on Spioon. See üks mängija, kes on spioon peab välja selgitama, mis on antud raundi asukoht ehk kus kõik asuvad. Kõik teised peavad välja selgitama, kes on spioon. Mäng käib nii, et hakkame üksteisel küsima. Näiteks: “Kas siin on spetsiaalne riietus?” või “Kas on rohkem noori inimesi?”. Spioon peaks vastama nii, et keegi ei saaks aru, et ta on spioon. Kõik teised peaksid küsima nii, et spioon ei saaks aru, kus nad asuvad. Sest kui keegi küsib “Kas siin on kelnerid?” ja teine vastab “Jah”, siis spioon saab aru, et nad on restoranis, peatab raundi, kuulutab välja ja võidab. Väga kaval mäng, raund käib kiiresti ja lusti on palju! Soovitan.

8/10

pic2250469_md

pic2636104_md

pic2241067_tBeasty Bar – Loomad üritavad baari saada, aga baari ees on turvamees, kes ei lase kõiki sisse. Mäng käib väga lihtsalt: igaühel on täpselt sama kaardipakk. Pakis on 12 looma, nt. lõvi, kaelkirjak, jõehobu, ahv jne. Neil kõigil on erivõimed. Hakkame siis loomi järjekorda mängima ja erivõimed lubavadki järjekorda manipuleerida. Mingi hetk avatakse baaris uksed, 2 esimest saab sisse, viimane visatakse järjekorrast välja. Ja nii mängitakse mitu raundi. Kes saab kõige rohkem oma loomi baari sokutatud on kokkuvõttes võitnud. Naljakaks ja huvitavaks teevad mängu loomade erivõimed ja illustratsioon. Soovitan kõigile, kellele meeldivad lihtsamad mängud.

7/10

pic2535004_md
pic2281279_md

pic2499620_tFlip City – Tegemist on Deck-Building mänguga, aga ka Press Your Luck mehaanikaga. Sul on oma kaardipakk ja saad siis kaarte hiljem juurde osta ja oma kaardipakki suurendada. Teemaks on linn, kuigi temaatikat on siin vähe. Kaardid on kahepoolsed. Alustad sellest, et hakkad kaarte oma kaardipaki pealt mängima. Osad kaardid sunnivad sind neid mängima. Asi on selles, et kaardid annavad sulle kulda, mõnikord võidupunkte ja erivõimeid. Kulla eest saad osta uusi kaarte enda pakki. AGA mõnedel kaartidel on “kurb nägu”. Kui su mängualale tekib 3 või rohkem “kurba nägu”, siis lõpeb su käik koheselt ja sa ei saagi midagi teha. Siinkohal ongi osad kaardid, mis sunnivad sind neid mängima ja siis sul tekivad üleliigsed “kurvad näod”. Vahepeal aga tahad rohkem kulda saada, et mõni ägedam kaart osta ja riskid ja mängid kaardi paki pealt ja siis see järgmine ongi see nõme “Sa pead mängima” kaart! Ja see on täiega lahe. Võita saab, kui mängid raundi jooksul vähemalt 8 punktiga kaarte VÕI mängid raundi jooksul oma mänguväljale 18 kaarti järjest (mis on suhteliselt raske). See mäng võlub oma lihtsusega, samas pakub piisavalt pinget ja lusti.

7.5/10

pic2643815_md
pic2607769_md

pic2606165_tKahuna – Firma KOSMOS annab välja igasuguseid mänge ja neil on olemas ka 2-mängija seeria. Kahuna kuulub ka selle alla. Tegemist on abstraktse mänguga. Mänguväljak kujutab endast saarekesi. Saarte vahel saab ehitada mitmeid sildu. Sillad ehitatakse kaartide abil. Huvitavaks teeb asjaolu, et igale saarele saab ehitada kindla arvu sildu/ühendusi. Kui oled ehitanud üle poole nendest, siis on saar sinu, aga mitte igaveseks, sest vastane võib sinu sildu hävitada ja ise saare omanikuks saada. Võitlemegi saarte eest ja raundi lõpus kellel kõige rohkem saari saab kindla arvu punkte. Pärast seda mängitakse veel kaks raundi. Igakord on “loositav” punktide arv erinev. Lihtsate reeglite ja kulguga, aga samas nii strateegiline kui ka taktikaline mäng. Alina võidab mind koguaeg 🙂 Soovitan kõigile, kellele meeldib mängida kahekesi. Võimalik, et leiate selles mängus väga laheda ajaviite.

7.5/10

pic2466494_md
pic2466487_md

pic2270442_tPatchwork – Veel üks 2-mängija mäng, abstraktne. Märgiks, et autoriks on Uwe Rosenberg (Agricola, Caverna, Fields of Arle, Glass Road, Le Havre, Bohnanza). Mõlemal mängijal on samasugune väljak, 9×9 ruutu. Üritame siis seda riidetükkidega lappida. Riidetükke saab osta nööpide eest. Nööpe saab, kui osta riidetükke, kus on peal nööpide sümbolid ja siis kindlatel aegadel, mil sinu nupp ajavööndil läheb samasugusest sümbolist mööda, saad sa nii palju nööpe kui su väljakul. Puhas majandamine 🙂 See eraldi mänguväljak, kus sinu nupp liigub ajavööndil on väga tähtis. Sest kui su nupp jõuab lõppu, siis on sinu jaoks mäng läbi. Sa üritad lappida oma isiklikku mänguväljakut jälgides aega. Ehk siis tuleb majandada nii ajaga kui nööpidega. Mängu lõpus iga tühi ruut sinu mänguväljakul on -2 punkti, seega tasub oma mänguväljak võimalikult kinni “lappida”. Veel üks lihtsate reeglitega mäng, mis sobib ajaviiteks. Pole väga palju mänginud, aga juba praegu tundub, et sellel mängul pole eriti suurt korduvmängitavust. See, kuidas riidetükid laotuvad ja milliseid saad raundi jooksul osta on kindlasti erinevad mängust mängu, aga kuna tegevusi ja komponente on vähe, siis võib tunduda, et teed tegelikult ühte ja sama mängust mängu. Selles mängus on justkui midagi puudu, mingi asi, mis tagaks suuremat varieerimist.

7/10

pic2613262_md

pic2555968_md

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s